DENICOL BELGIAN SIDECARS GP LOMMEL 23+24/06/2018

VOORBESCHOUWING GRAND PRIX ZIJSPANCROSS LOMMEL

Vanluchene-vd Bogaart als WK leiders naar thuis Grand Prix !

 
Persbericht door dhr. R.Claeys- zie www.sidecarcross.be
Het mag dan al niet bijster goed gaan met de circuits en de motorsport in België, toch is er één discipline die reeds een decennium lang bloeit als nooit tevoren in België, namelijk de zijspancross. Met zes bronzen, drie zilveren en vier gouden FIM  WK-medailles in de jongste tien jaar is de zijspancross de meest succesvolle discipline binnen het Belgische motorsportgebeuren.  Misschien zelfs  de meest succesvolle sportdiscipline in België tout court !?
Na de vette jaren, komen de magere jaren zegt het spreekwoord, en nadat onze wereldkampioenen Joris Hendrickx, Ben Adriaenssen, Sven Verbrugge en Jan Hendrickx  eind 2016 allen de helm aan de wilgen hadden gehangen, werd 2017 inderdaad een ‘mager’  zijspancrossjaar voor België .  De 21-jarige Marvin Vanluchene werd onze beste vertegenwoordiger met een negende plaats in de WK-ranking.  Het tij keerde echter snel.  Vanluchene verbond in de winter van 2017 zijn lot aan dat van de Nederlandse Belg Ben van den Bogaart, die als co-piloot reeds drie wereldtitels op zak heeft.  Een gouden zet, zo bleek.  Vanluchene scoorde in de openings Grand Prix van 2018,  eind maart in Oss , al meteen een derde plaats.  In de daaropvolgende Grand Prix, in Frankrijk, werd Vanluchene tweede, én kreeg de rode WK leidersplaat in zijn bezit.  Dit gaf het ondertussen goed op elkaar ingespeelde koppel vleugels, want daarna wonnen Vanluchene-van den Bogaart vijf Grand  Prix op rij. Een exploot dat nog nooit eerder door een Belgische zijspanpiloot is voor gedaan !
Vanluchene-vd Bogaart komen dan ook als fiere WK-leiders afgezakt naar de thuis Grand Prix in Lommel komend weekend.  Hun naaste belager in het WK  is de jonge Nederlander Koen Hermans.  We krijgen dus een heuse België-Holland voorgeschoteld komende zondag in Lommel. Wat op het voetbal WK nièt kan, kan in de zijspancross dus wel ! 
Het zware zandcircuit in Lommel zal zéker leiden tot een ware uitputtingsslag voor zowel mens als machine, die de WK tussenstand zomaar volledig door mekaar kan gooien ! Als de zege zondag niét naar één van de beide jonge kemphanen gaat, dan kijken we vooral richting noorderburen voor andere kandidaat winnaars.  Regerend wereldkampioen Etienne Bax kende al veel pech dit jaar, en wil in Lommel maar al te graag zijn plaats aan de top terug innemen.  Het jonge Hollandse geweld Julian Veldman (19 jaar) is – gekoppeld aan het Belgische toptalent Glenn Janssens – dé coming man in het WK zijspancross.  En ouwe krijger Daniël Willemsen kan,  op een begenadigde dag, ook zomaar eventjes voor de verrassing gaan zorgen.  Van de andere buitenlanders is het Ests-Letse koppel Varik-Daiders aan een sterke WK campagne bezig, en zandrijden is hen absoluut niet vreemd.   Voor de andere buitenlandse toppers als een Brown, Giraud, Wilkinson of Cermak zal het vooral pompen of verzuipen worden in het diepe zware Lommelse zand.
DE BELGEN.
Van Belgische zijde kijken we, in het zog van WK-ranking aanvoerder Marvin Vanluchene, vooral uit naar de prestaties van Arne Dierckens en Davy Sanders, die de afgelopen maanden heel veel vooruitgang boekten.  Dierckens haalde met zijn Franse co-piloot Rostingt , dit jaar reeds twee top vijf plaatsen op mondiaal vlak.  Davy Sanders , rijdend met de Duitser Haller, werd afgelopen weekend in de Grand Prix van Estland zesde ! 
Voor Limburger Kristof Santemans, eveneens aan een sterk seizoen bezig, is het momenteel bang afwachten, om te zien of zijn Litouwse bijrijder Beleckas – die zich zondag in Estland blesseerde aan de knie – tijdig terug wedstrijdklaar geraakt voor Lommel.
Uitkijken wordt het uiteraard ook naar onze andere Belgische deelnemers : Onze Duitstalige Belg Andreas Clohse. En ook co-piloot Jens Mans , in Nederlandse loondienst bij Gert van Werven, die vooral op een zandcircuit als Lommel het gashendel goed weet staan.
Drie teams uit de VLM-federatie komen voor ’t eerst proeven van de Lommelse Grand Prix sfeer en zullen er alles aan doen om zich ’s zaterdags proberen te kwalficeren :  Glenn Van Der Schraelen-Thomas Smeuninx, Stan Goeyvaerts - Dennis van den Bulck en Nikky en Levi Vaes.
Voor de Belgische Grand Prix zijspancross hebben 45 teams zich aangemeld. Tijdens de zaterdagse kwalificaties wordt bepaald wie de dertig snelsten zijn die op zondag aan de race mogen deelnemen.  De niet gekwalifceerden kunnen alsnog deelnemen aan de nevenwedsrijd voor Nationalen zijspannen.  Daarnaast zijn er ook nog twee manches om het  Nederlandse KNMV kampioenschap sidecars Nationalen.  Het wordt dus opnieuw één groot zijspanfeest komend weekend in Lommel. En . . .  wie alsnog de voetbalinterland België-Tunesië van zaterdagnamidda g niet wil missen, kan hiervoor terecht in de Lommelse motorcross kantine.